Informatie product Oxazepam

Nachtenlang wakker

Iedereen ligt wel eens een nachtje wakker. Vaak merk je overdag meteen dat je minder goed geslapen hebt. Zo ligt je concentratie- en reactievermogen een stuk lager. Probeer je eens voor te stellen hoe het is wanneer je elke nacht de slaap niet kunt vatten. In dat geval spreekt men van ‘slapeloosheid’, ook wel ‘insomnia’ genoemd. Wanneer artsen de diagnose slapeloosheid vaststellen schrijven zij vaak slaapmiddelen zoals Oxazepam voor. Deze benzodiazepine zorgt voor een kalm en slaperig gevoel. Slaapmiddelen met een vergelijkbaar effect zijn onder andere Temazepam en Zopiclon.

Oxazepam werkt rustgevend vermindert angstgevoelens, ontspant spieren en maakt suf. Oxazepam wordt ook wel Seresta genoemd.

Het gebruik van benzodiazepinen

Benzodiazepinen worden ontzettend veel gebruikt in Nederland. Ongeveer 750.000 personen gebruiken vrijwel elke avond een slaapmiddel. Zij behoren tot de chronische benzodiazepine gebruikers. Benzodiazepinen zoals Oxazepam bestaan sinds de jaren ’60. Het eerste kalmeringsmiddel verscheen in 1960 op de markt, en werd ontwikkeld door een Zwitsers bedrijf. Het middel kreeg de naam ‘chloordiazepoxide’ en won al snel populariteit. Benzodiazepinen werden pas echt populair door de komst van ‘valium’ enkele jaren later. Anno 2016 is de kalmeringsmiddelen markt ontzettend groot.

Snel en rustgevend

Voor de gemiddelde persoon zijn benzodiazepinen moeilijk van elkaar te onderscheiden. Er lijkt immers weinig verschil te zijn tussen Oxazepam en Temazepam. Hun effect is vrijwel hetzelfde, namelijk een kalmerende werking. Ook staan de kalmeringsmiddelen bekend om hun veiligheid en snelle werking. Zo wordt Oxazepam bijzonder snel opgenomen in het bloed. Binnen een halfuur tot een uur merk je al een suf en slap gevoel. Bovendien ervaren relatief weinig mensen vervelende bijwerkingen. Wel is het verstandig om na het gebruik van slaapmiddelen beter even niet in de auto te stappen. De kalmerende werking kan een negatieve invloed hebben op je rijstijl.

Verslavende werking

Benzodiazepinen hebben ook gemeenschappelijk dat ze vrij verslavend zijn. Dit heeft een interessante wetenschappelijke uitleg. Kalmeringsmiddelen zoals Oxazepam vervangen namelijk een stof die je lichaam normaal zelfs aanmaakt. Het gebruikt een eigen stof die een rustgevend effect heeft op het lichaam. In feite versterkt Oxazepam de lichaamseigen stof. Het gevolg van dit proces is dat een persoon heel moeilijk van het medicijn afkomt. Je lichaam maakt in de tussentijd namelijk geen eigen stof aan. Hoe langer de vervangende stof in je lichaam wordt aangemaakt, hoe groter de uitdaging om af te kicken. Door het stoppen is er namelijk sprake van een ‘tekort’.

Oxazepam afbouwen

Door het tekort kunnen er zelfs ontwenningsverschijnselen ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om benzodiazepinen zoals Oxazepam het beste maximaal twee weken gebruiken. Vervolgens dien je gebruik rustig af te bouwen. Personen met eerdere verslavingen dienen bovendien op te passen met het gebruik van bepaalde medicatie. Zij zijn over het algemeen extra gevoelig voor verslavingen.

Ontwenningsverschijnselen

Het is zwaar om van een bepaalde verslaving af te kicken. Dit geldt ook voor medicijnen. Personen die stoppen met het gebruik van benzodiazepinen kunnen onder andere last krijgen van rusteloosheid en slapeloosheid. Inderdaad, precies het tegenovergestelde van de normale werking van Oxazepam. Als het goed is verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen na enkele dagen vanzelf. De volgende klachten kunnen na het gebruik van Oxazepam optreden:

– Slapeloosheid
– Nachtmerries
– Angst- en paniekaanvallen
– Spierpijn
– Overgevoeligheid voor licht
– Hallucinaties en epilepsie (komt zelden voor)

Afbraak van het kalmeringsmiddel

Oxazepam is een populair middel omdat het vrij snel in het bloed wordt opgenomen. Vervolgens breekt de lever het na enkele uren weer af. Bijzonder genoeg hebben de stoffen die zorgen voor de afbraak van het medicijn ook een kalmerende werking. Tijdens een kuur is het dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij sommige benzodiazepinen zijn de afbraakstoffen namelijk langer in het lichaam. Terwijl sommige benzodiazepinen slechts enkele uren in je lichaam zijn, doen andere middelen er weken over om weer te verdwijnen.

Verschil in sterkte werkzame stoffen

De verschillende tijdsduur van afbreken is een van de verschillen tussen benzodiazepinen. Ze verschillen echter ook op andere vlakken van elkaar. Zo zijn de werkzame stoffen in Oxazepam minder sterk dan die in Nitrazepam. Een tabletje van 10 mg Oxazepam is bijvoorbeeld minder sterk dat een tablet Nitrazepam van dezelfde hoeveelheid. In principe kun je de kalmeringsmiddelen met elkaar combineren. Wel is het verstandig om de bijsluiter altijd goed door te lezen. Hier staat precies in beschreven hoe sterk een bepaalde capsule of tablet is. Hou bovendien de hoeveelheid tabletjes die je gebruikt altijd bij. Gelukkig bestaat er een handige eenheid die de hoeveelheid benzodiazepinen in je lichaam bijhoudt, genaamd ‘Defined Daily Dose’.

Doorsnee Dag Dosis (DDD)

De Engelstalige term ‘Defined Daily Dose’ wordt simpelweg afgekort tot DDD. Ook staat het bekend als de ‘Doorsnee Dag Dosis’. Het staat voor de gemiddelde dosis die een volwassen iemand dient binnen te krijgen. Dit persoon heeft een gemiddeld gewicht van ongeveer 70 kilo. Elke benzodiazepine heeft weer een andere DDD. Zo bestaan er tussen Oxazepam en DDD verschillen in de dagelijkse dosis die iemand binnen moet krijgen. 50 mg Oxazepam staat bijvoorbeeld voor 1 DDD. Een simpel rekensommetje maakt het misschien iets duidelijker. Het gebruik van 50 mg Oxazepam en 20 mg Temazepam staat bijvoorbeeld voor 2 DDD benzodiazepine.

Raadpleeg altijd eerst uw arts wanneer u van plan bent medicijnen te gaan gebruiken.

Lees ook de patiëntenbijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Informatie product Oxazepam. Oxazepam kopen, Oxazepam kopen met bitcoins, Oxazepam kopen, Oxazepam kopen veilig en discreet. Informatie product Oxazepam